Wie aan werken denkt, denkt vaak aan een kantoor. Dat is tenslotte waar je de meeste tijd op een doordeweekse dag doorbrengt en waar de meeste mensen zo'n 32 tot 40 uur per week hun werk doen. Toch denken we minder aan het belang van goed licht op de werkvloer dan bijvoorbeeld thuis, waar we zelf met de juiste verlichting de sfeer bepalen. Maar is dat op het werk niet net zo belangrijk?
Factoren goede kantoorverlichting
Vaak stellen we bij het woord 'kantoor' een bijna klinische omgeving voor, waar witte TL-buizen boven hangen en werknemers in hokjes verdeeld op de werkvloer zitten. Maar dat is tegenwoordig niet meer de ideale werkplek. Net zoals thuis, is het belangrijk dat verlichting bijdraagt aan een comfortabele werkplek, waar lichaam en geest gestimuleerd worden om productief te kunnen zijn.
Om een positief effect uit de verlichting voor een kantoor te halen, kun je een aantal factoren nakijken. Zo is het ten eerste belangrijk dat je kantoorverlichting aanpasbaar is. Op de werkvloer heb je vaak verschillende mensen rondlopen, en verschillende mensen hebben baat bij verschillende soorten verlichting. Een jonge werknemer die veel tijd achter een computer besteedt heeft niet dezelfde lichtsterkte nodig als een oudere werknemer of een werknemer die zonder schermen aan het werk is. Daarom is het belangrijk dat je op meerdere plekken de verlichting aan kunt passen, zodat elke werknemer het maximale eruit kan halen.
Ten tweede is het belangrijk om de juiste lichtkleur te gebruiken. Voor elke soort werkvloer is weer een andere lichtkleur ideaal. Zo kun je in een magazijn of werkplaats het beste een neutraal-witte(4000K) of koud-witte(6500K) lichtkleur gebruiken. Hier komt namelijk weinig daglicht naar binnen, witter licht houdt ons alert en warmere lichtkleuren maken ons juist sneller vermoeid. Zo hou je de werkplaats tegelijkertijd ook goed zichtbaar voor werknemers.
Tenslotte is het handig om de werkvloer te voorzien van een mix van verschillende lichtbronnen. Dit kun je eigenlijk zien als een combinatie van de eerste twee factoren in één. Door verschillende directe en indirecte lichtbronnen te combineren kun je aan beide factoren voldoen en houd je de werkvloer tegelijkertijd dynamisch en aanpasbaar voor alle werknemers. Daarbij kun je denken aan led panelen in een systeemplafond als indirecte lichtbron, gecombineerd met bureaulampen, led inbouwspots of een andere lichtbron die dichter bij de werknemer staat als directe lichtbron. Als je de beste ervaring wilt voor op kantoor, kun je het beste voor flikkervrije led panelen gaan.
Voordelen moderne kantoorverlichting
Tegenwoordig valt er niet alleen meer uit de mensen op de werkvloer te halen met de juiste verlichting, maar moderne kantoorverlichting zoals LED panelen of LED buizen in plaats van ouderwetste TL-buizen brengt ook financiële voordelen met zich mee.
Om te beginnen is het algemeen bekend dat LED verlichting stukken voordeliger is dan de ouderwetse gloeilamp, spaarlamp of TL buis. Het vervangen van verouderde verlichting op een kantoor door LED panelen en andere vormen van LED verlichting kan met gemak de energiekosten van licht met 50% verlagen. Daar komt bovenop dat LED verlichting de eerder genoemde factoren van goede kantoorverlichting een stuk makkelijker maakt. LED verlichting is namelijk met weinig moeite dimbaar en aanpasbaar te maken en kan zo verschillende rollen vervullen op de werkvloer. Zo kun je de week beginnen met een daglicht-witte verlichting op de maandagochtend en de week afsluiten met een warm-witte verlichting tijdens de borrel op vrijdagmiddag!
Heb je nog vragen over kantoorverlichting, led verlichting kopen of dimbare verlichting? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.