Wat is 1-fase railverlichting?
1-Fase railverlichting is een flexibel verlichtingssysteem bestaande uit een stroomrail waarbij alle LED spots op de rail als één groep bediend. De armaturen en hun lengtes kunnen flexibel worden aangepast om aan specifieke verlichtingsbehoeften te voldoen. Zo zijn er armaturen in verschillende lengtes en kleuren beschikbaar. Met behulp van diverse connectoren kan de railverlichting in uiteenlopende vormen worden geïnstalleerd.
Waar kan ik railverlichting gebruiken?
Railverlichting kan dienen als basisverlichting, werkplekverlichting of accentverlichting. Oorspronkelijk werd het veel gebruikt in winkels, restaurants en kantoren, maar het wordt nu ook steeds populairder in woningen, vooral vanwege de moderne uitstraling. Railverlichting is geschikt voor elke kamer in huis, behalve de badkamer, omdat de spanningsrail een open systeem is en een IP-waarde van minimaal 44 wordt aangeraden voor badkamers, terwijl railverlichting doorgaans IP20 is.
Van kantoren tot winkels en galerijen, 1-fase railverlichting is geliefd vanwege de flexibiliteit en aanpasbaarheid. In kantoren kan het werkplekken effectief verlichten, terwijl het in winkels producten aantrekkelijk kan presenteren. Thuis kan 1-fase railverlichting gebruikt worden om, bijvoorbeeld, schilderijen of foto’s te accentueren. Tegenwoordig is railverlichting ook erg populair voor het verlichten van keukens, gangen en woonkamers.
Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fase railverlichting?
De twee meest voorkomende soorten railverlichting zijn 1-fase en 3-fase railverlichting
- 1-fase railverlichting werkt als één groep, wat betekent dat alle railspots met één schakelaar worden bediend. Dit is de eenvoudigste en meest gebruikelijke vorm van railverlichting voor thuisgebruik. De rail is ongeveer 1 cm hoog en alle lampen kunnen alleen tegelijk in- en uitgeschakeld worden. Hiermee is een 1-fase systeem eenvoudiger en vaak ook scherper in prijs dan een 3-fase systeem.
- 3-fase railverlichting biedt de mogelijkheid om te werken met drie afzonderlijke circuits, mits aangesloten op een 3-fasig elektriciteitsnet (3x230V of 3x400V). Deze configuratie maakt het mogelijk om maximaal drie verschillende schakelaars te gebruiken. Dit is bijzonder handig wanneer je de behoefte hebt om verschillende delen van het verlichtingssysteem onafhankelijk van elkaar te kunnen bedienen. Dit is vaak het geval in winkels waar bepaalde delen van de verlichting aan kunnen worden gezet naarmate het donkerder wordt. De 3-fase rail is ongeveer 3 à 4 cm hoog en kan in langere uitvoeringen worden geleverd.
Voordelen van 1-fase railverlichting
1-fase railverlichting is flexibel en ideaal voor verschillende verlichtingsscenario's in kantoren. Het past goed in ruimtes zoals keukens, woonkamers of kantoren. Het systeem maakt het zeer eenvoudig om spots toe te voegen, te verwijderen of te verplaatsen. Dit maakt het systeem erg eenvoudig aanpasbaar. Voor plafonds tot 350 cm wordt een 1-fase systeem aanbevolen, omdat dit systeem dunner en verfijnder is dan een 3-fase systeem. Het is slanker en verfijnder dan een 3-fase systeem en sluit vaak beter aan bij standaard woningelektra.
Stappenplan voor het samenstellen en bestellen van railverlichting
Sets Railverlichting
Er zijn diverse sets railverlichting op onze website beschikbaar. Deze sets zijn compleet en bieden de mogelijkheid om de railverlichting in één of enkele vormen aan te leggen. Indien je een afwijkende vorm wilt installeren, let dan op de onderdelen die je nodig hebt om bijvoorbeeld een specifieke hoek te maken.
Bij 2 meter sets wordt er standaard een I-connector meegeleverd. Hiermee kun je de railverlichting in een rechte lijn installeren. Indien je een hoek bij 2 meter railverlichting wilt maken, kun je de set uitbreiden met een extra hoek connector.
Bij 3 meter sets worden er standaard 2 I-connectoren en 1 hoek-connector (voor links en rechts) meegeleverd. Ook als je meer dan 1 hoek wilt maken bij 3 meter railverlichting kun je een extra hoek connector mee bestellen.
Stap 1: Ontwerp je railsysteem
Bepaal eerst welk ontwerp je wilt. Meet de ruimte waarin je de railverlichting wilt installeren en bereken de totale lengte van de rail. Kies ook de kleur van de railverlichting: zwart of wit. Bereken het aantal railspots op basis van de grootte en het type ruimte.
Het is ook handig om te variëren met verschillende niveaus van lichtsterkte en lichtkleuren om te ontdekken wat het beste aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren. Lumen geven de lichtsterkte aan, terwijl kelvin de kleurtemperatuur vertegenwoordigt.
Stap 2: Bepaal de voeding
Begin met een aansluitstuk om de rail aan te sluiten. Dit aansluitstuk fungeert als de voeding die stroom door de rail naar de centraaldoos leidt. Vanaf deze voeding kun je de rail verder uitbreiden en afsluiten met een eindstuk of verbinden met een nieuwe rail. De voedende connectoren in ons assortiment zijn:
- Eindvoeding (voeding aan het begin/einde van de rail): LVT10009/LVT10010
- Voeding + Connector in één, I-vorm: LVT10021/LVT10022
- Voeding met afdekplaat (voeding tussen de rail in een I-vorm met centraalplaat): LVT10019/LVT10020
Stap 3: Welke koppelstukken/connectoren heb je nodig?
De rail wordt eenvoudig aan het plafond gemonteerd door gaten te boren en de rail vast te schroeven. Rails kunnen aan elkaar worden verbonden met doorverbindstukken. Afhankelijk van de gewenste vorm van je railsysteem, gebruik je de volgende connectoren:
- I-vorm: I-connector LVT10011 en LVT10012
- L-vorm: L-connector LVT10013 (links L en rechts R) en LVT10014 (links L en rechts R)
- X-vorm: X-connector LVT10017 en LVT10018
- T-vorm: T-connector LVT10015 (L1, L2, R1 en R2) en LVT10016 (L1, L2, R1 en R2)
- Voeding + Connector in één, I-vorm: LVT10021/LVT10022
Het is essentieel om de juiste combinaties te gebruiken. Er zijn verschillende soorten L-connectors: links en rechts, afhankelijk van of de aarde aan de buiten- (R) of binnenkant (L) van de connector loopt.
Wat is R1, R2, L1 en L2 circuit en wat heb je nodig?
Voor de T-vorm zijn er vier opties: L1, L2, R1 en R2. Voor T-stukken moet je letten op de aardedraad die door het railsysteem loopt, zodat deze correct aansluit. Het is belangrijk dat het circuit op elkaar aansluit als je aftakkingen maakt met een 1-fase railsysteem. Dit is aangegeven met een rode lijn op de foto.
Stap 4: Welke railspots heb je nodig?
Ons 1-fase assortiment railspots voor de keuken bevat spots met een GU10 fitting, waarin losse GU10 lichtbronnen kunnen worden gedraaid, zoals standaard dimbare of slimme lichtbronnen.
We bieden onze standaard sets aan met drie opties voor de lichtbron:
- Zonder lichtbron: Deze optie biedt de vrijheid om zelf de kleurtemperatuur en lichtsterkte te bepalen door zelf de lichtbron te kiezen. Je kunt eenvoudig GU10-lichtbronnen vervangen, wat flexibiliteit biedt voor verschillende typen lampen, zoals dimbare of slimme lampen.
- Standaard lichtbronnen: De 2700K (extra warm wit) is populair voor woningen vanwege de warme lichtkleur. Dimbare railspots kunnen worden aangesloten op een externe dimmer, waardoor je de lichtkleur warmer kunt maken bij het dimmen, ideaal voor in de keuken.
- Slimme railverlichting: Met GU10 spots en Ledvion-lichtbronnen kun je slimme railverlichting creëren. Deze kunnen individueel worden geschakeld en gedimd, en bediend via de app. Tijdsplannen zijn instelbaar om de verlichting automatisch aan te laten gaan.
Stap 5: Welke afwerking wil je?
Voor een nette afwerking kun je een vierkante afdekplaat (LVT10019/LVT10020) in de rail plaatsen om te voorkomen dat je in de rail kijkt. Een plafondafdekplaat is nodig als de centraaldoos zichtbaar is, omdat de voeding niet breed genoeg is om het gat volledig te bedekken.
Plafondkappen (LVT10005/LVT10006) bieden een strakke afwerking en zijn ideaal voor het ophangen van railspots. Ze worden geleverd met 1,5 meter kabel die naar wens kan worden ingekort.
De voeding met afdekplaat (LVT10021/LVT10021) is een aansluitstuk dat stroom door de rail leidt en wordt geplaatst tussen twee rails in een I-vorm, waarbij het netjes wordt afgedekt met een centraalplaat.
Stap 6: Hoe monteer je railverlichting?
Na ontvangst van je bestelling, die we zo snel mogelijk versturen, kun je beginnen met de installatie. Bij elke bestelling leveren we een handleiding. Leg eerst het railontwerp op de grond uit om te zien waar de koppelstukken/connectors komen. Inventariseer waar de stroomtoevoer zich bevindt en bepaal de aansluitpunten op de rail. Sluit de stroomdraden aan op de railverlichting via een stroomaansluiting.
Het is cruciaal dat de railspots correct in de rail worden geklikt om schade aan de connector te voorkomen. Volg de handleiding voor het plaatsen van de spots. Na het bevestigen van de rail en het aansluiten van de voeding, kun je de railspots in de rail plaatsen.
Bij het installeren van een railsysteem is het essentieel om de aardelijn correct aan te sluiten. Dit doe je door de rode lijn te volgen, die aangeeft hoe de aardedraden door de verschillende connectoren en rails lopen. Bij het gebruik van T- en L-connectors moet je ervoor zorgen dat de aardelijn naadloos aansluit. In het geval van T-connectors zijn er vier varianten (L1, L2, R1, R2) om de juiste aansluiting te garanderen. Door de rode lijn te volgen, zorg je ervoor dat de elektrische verbindingen veilig en correct worden gemaakt, waardoor het systeem optimaal functioneert. Hier vind je een paar voorbeelden van ontwerpen:
I-vorm ontwerp:
T-vorm aansluiting:
Vierkante aansluiting:
Parallel aansluiting en L-vormige aansluiting: